2011. december 15., csütörtök


Mi a rákbetegség?

Gyűjtőfogalomként használjuk a különböző daganatos betegségekre. Sajnos több mint százféle rossz- és jóindulatú daganatos betegség van nyilvántartva. A jóindulatú tumort az különbözteti meg, hogy zárt burokkal rendelkezik, így nem szóródnak szét sejtjei a nyirokrendszeren, vagy a véráramon keresztül. Míg a rosszindulatúvá vált, túlszaporodó sejtek egy idő elteltével átterjedhetnek más, környező szervekre is, bejuthatnak a nyirokrendszerbe vagy a véráramba, amelyen keresztül szétszóródhatnak a szervezetben.

Egy egészséges sejt csak szükség esetén osztódik és miután a szükséges sejtpótlás megtörtént, az osztódás megáll. A rákos sejtek osztódása viszont nem áll le, hanem újra és újra megismétlődik. Mégpedig azért, mert a sejteknek pont az osztódásáért felelős része sérült, roncsolt. A daganatok olyan sejtek burjánzásából jönnek létre, amelyek függetlenné váltak a szervezetbeli sejtszaporodást szabályozó mechanizmusoktól, más szóval az irányítás és a felügyelet alól. Ha a szervezetben túl sok sérült sejt gyűlik össze, amely képes a továbbszaporodásra, akkor az ellenőrzés egyre kevésbé tud érvényesülni és a tumoros sejtek gyors szaporodásnak indulnak. A rosszindulatú daganatok amellett, hogy gátolják a megtámadott szervek megfelelő működését, szaporodásukhoz és saját maguk fenntartásához rengeteg energiát emésztenek fel, amely még tovább gyengíti a szervezet normális működését, védekezőképességét.

A rákbetegség kialakulásában az öröklött tényezők mellett döntő szerepe van a szervezetbe kerülő rákkeltő káros anyagoknak, amelyek a sejteket roncsolva genetikai torzulást idézhetnek elő és mutációt indíthatnak el. Ezt a szervezet immunrendszere egy ideig kezelni tudja, kijavítja a hibákat, s elpusztítja a nem jó irányba módosult sejteket. Ezért oly fontos, hogy immunrendszerünket és ezáltal szervezetünk védekező képességét „karban tartsuk”,  és támogassuk ezáltal az öngyógyító képességét! Közben pedig rendszeresen méregtelenítve megakadályozhatjuk a mérgező és káros anyagok felhalmozódását.

Miért is korunk egyre nagyobb számban előforduló betegsége a rák? Pontosan azért, mivel modern világunkban egyre több káros anyag, sugárzó anyag került a levegőbe és táplálékainkba, míg ezzel ellentétesen egyre kevésbé élünk egészséges életmódot. Így összeadódnak a rossz hatások, melyek ellen szervezetünk már nem tud védekezni. Szennyezett környezet, káros anyagokat tartalmazó táplálékok, melyekből egyre inkább hiányoznak az ásványi anyagok és vitaminok stb. Mozgásszegény életmód, mely nap-, mint nap bővelkedik stresszel, és persze a káros szenvedélyek is növelik a hatást.



A felsorolásból is látható, hogy az emberek öröklött hajlamaik ellenére, életmódjuk révén sokat tehetnek a daganatos betegségek megelőzéséért, vagy a már meglévő betegség visszaszorításáért. Ezért is érthetetlen számomra, hogy a mai információ áradatban mégis oly nagy a tudatlanság azon a téren, hogy nagyban saját kezünkben van az egészségünk.
Pedig egyetlen életünk van!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése